نشست تخصصی «نگاهی نو به مشاغل حقوقی» در دانشگاه قم برگزار شد
نشست تخصصی «نگاهی نو به مشاغل حقوقی» با حضور جمعی از اساتید دانشگاه، مدیران حوزه فناوری حقوقی و فعالان استارتاپی در دانشگاه قم برگزار شد.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم، نشست تخصصی «نگاهی نو به مشاغل حقوقی» با حضور جمعی از اساتید دانشگاه، مدیران حوزه فناوری حقوقی و فعالان استارتاپی با هدف، بررسی ظرفیتهای نوین مشاغل حقوقی، معرفی فرصتهای فناورانه در این حوزه، و تحلیل تأثیر هوش مصنوعی بر آینده حقوق ۵ خرداد ماه در دانشگاه قم برگزار شد.
دبیری این نشست را آقای محمدجواد مهرآبادی، مدیر آکادمی استارتآباد، برعهده داشته و در آغاز برنامه، ضمن خوشآمدگویی، به تبیین اهداف و ضرورتهای این گردهمایی پرداخت.
در این نشست طی 4 گروه، سخنرانان مختلف در محورهای گوناگون به سخنرانی پرداختند که گروه اول شامل اساتید دانشگاه بود. در گروه اول، ابتدا دکتر شبیری، ریاست دانشکده حقوق دانشگاه قم با اشاره به نسل Z و مواجهه آن با فناوریهای نوین، تأکید کرد: ساختار سنتی اهداف آموزشی دیگر پاسخگوی نیازهای این نسل نیست.
وی ورود فناوریهایی چون هوش مصنوعی را به مثابه زلزلهای ۸ ریشتری در نظام حقوقی توصیف کرد که تأثیرات جدی بر آموزش، حقوق مالکیت فکری و ساختارهای حقوقی خواهد گذاشت.
در این گروه، دکتر فضائلی، استاد تمام گروه حقوق بین الملل دانشگاه قم نیز سخنان خود را با موضوع «از حقوق کسبوکار تا کسبوکار حقوقی» آغاز کرد.
وی با اشاره به عدم تحقق هدف نقشه جامع علمی کشور در مهارتیسازی آموزش، شش مهارت کلیدی برای دانشآموختگان حقوق برشمرد و افزود: تسلط بر قوانین حوزه تخصصی، تفکر انتقادی، مهارت ارتباطی، آشنایی با فناوری نوین، کار تیمی و اخلاق حرفهای. همچنین حوزههایی چون تجارت الکترونیک، داوری، شرکتهای چندملیتی مستعد راهاندازی استارتاپ حقوقی هستند.
همچنین در ادامه، دکتر عبدیپور، استاد تمام گروه حقوق خصوصی نیز بر ضرورت تجهیز مشاغل حقوقی به فناوریهای نوین تأکید کرد و گفت: اگرچه احتمال جایگزینی کامل هوش مصنوعی با مشاغل حقوقی وجود ندارد، اما تأثیر آن در افزایش بهرهوری و دقت بسیار جدی است.
در گروه دوم که شامل مسئولان و مدیران حقوقی و قضایی بود، حجت السلام والمسلمین مجید یزدی، معاون اجتماعی دادگستری استان قم سخنان خود را با توصیه اسلام به علمآموزی و ضرورت دینی استفاده از ابزارهای نوین آغاز کرده و تأکید کرد: بهرهگیری از فناوری و هوش مصنوعی در فرآیند قضاوت نهتنها زمان رسیدگی را کاهش میدهد، بلکه دقت و کیفیت آن را نیز بالا میبرد.
همچنین، مجیدترابی، معاونت فناوری اطلاعات دادگستری قم نیز به تاریخچه ورود فناوری به دادگستری پرداخت و با تأکید بر نقش دادههای صحیح در کارآمدی هوش مصنوعی، خبر از راهاندازی سامانهای داد که آرای قضایی را بهصورت گمنامسازی شده منتشر خواهد کرد.
در ادامه ابراهیمجلالیان، رئیس کانون وکلای دادگستری قم نیز با اشاره به عدم تلقی وکالت بهعنوان کسبوکار در ایران، از نبود آموزش کافی برای استفاده از هوش مصنوعی در امور حقوقی انتقاد کرد.
وی تاکید کرد: دانشجویان و عموم مردم نیازمند آموزش در این حوزه هستند و دروس مربوطه باید به شکل رسمی در برنامه درسی وارد شود.
همچنین گروه سوم شامل مدیران استارتاپی، دکتر محمدحسین مرادی، مدیر استارتاپ حقوقی پارسآرا، حسین اسلامی قرائتی، مدیرعامل استارتاپ ایجهت، آقای خنیاگر، مدیر عامل املاین بود که پس از معرفی مجموعههای تحت مدیریت خود، تجربیات ارزشمند و توصیههای راهگشایی را با دانشجویان در میان گذاشتند.
سخنران ویژه این نشست نیز شامل دکتر بهروز مینایی، دبیر سابق ستاد توسعه فناوری هوش مصنوعی و رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت با ارائهای کاربردی، به تعریف هوش مصنوعی، خطرات و سوگیریهای ناشی از آن پرداخته و از مشاغل جدیدی در پی تلفیق حقوق و فناوری سخن گفت.
وی تحلیلگر حقوقی هوش مصنوعی، مشاور فناوری و قانون، پژوهشگر حقوقی حوزه AI، متخصص اخلاق فناوری، سازماندهنده دادههای حقوقی را جزو این مشاغل نام برد.
دکتر مینایی تصریح کرد: هوش مصنوعی نه تنها تهدید نیست، بلکه با آفرینش مشاغل نو، فرصتهایی تازه برای ورود تخصص حقوق به عرصههای پیشرفته جهانی ایجاد میکند.
گفتتنی است، این نشست با طرح مباحث مهمی از جمله ضرورت تحول در آموزش حقوق، نقش کلیدی فناوری در مشاغل حقوقی آینده، فرصتهای استارتاپی و چالشهای هوش مصنوعی در نظام قضایی، افق روشنی برای دانشجویان این رشته ترسیم کرد، مشارکت طیف گستردهای از استادان، مدیران قضایی و فعالان استارتاپی، نشست را به محفلی پربار برای همافزایی فکری و کاربردی بدل ساخت.
همچنین در این نشست از بین نزدیک به ۳۰ایده بداهه مخاطبان و دانشجویان برای حل معضل تراکم پرونده های قضایی، از ایده نوآورانه سرکار خانم زینب افروشه برگزیده و تقدیر شد.
نظر دهید