يكشنبه 26 خرداد 1398   21:50:26

در دانشگاه قم صورت پذيرفت؛

انعقاد تفاهم نامه بنياد ملي علم ايران و دانشگاه قم

به گزارش روابط عمومي دانشگاه قم، ظهر امروز با حضور دكتر ضرغام رييس بنياد ملي علم ايران، جلسه اي پيرامون استفاده از ظرفيت هاي اين صندوق و حمايت هاي آن با حضور اعضاي هيات علمي دانشگاه برگزار گرديد.

رييس دانشگاه قم در ابتدا ضمن خوش آمدگويي به ميهمانان وزارت علوم بيان كرد:
دانشگاه قم بحمدلله با توجه به وجود ظرفيت هايي از قبيل حرم مطهر، حوزه هاي علميه، موقعيت استراتژي بسيار حائز اهميت است و اين دانشگاه به عنوان دانشگاه مادر استان، داراي دانشكده هاي مختلف، پرديس خودگردان و مجازي است و مي تواند در زمينه تحول، بومي سازي و اسلامي كردن علوم انساني و زمينه هاي علوم فني مهندسي و علوم پايه حركت نمايد.

دكتر ديرباز افزود:
در اين راستا، دانشگاه قم با توجه به مقدورات خود گامهايي را برداشته و هم افزايي لازم را با دو دانشگاه ديگر استان انجام داده است اما مسلما ترسيم وضعيت موجود و تعريف چشم انداز وزارت علوم در پرشتاب كردن اين حركت و تسهيل سازي اين امر بر كسي چشم پوشيده نيست.

در ادامه دكتر ضرغام به ايراد صحبت پرداخته و بيان كرد:
در حال حاضر كشور با فارغ التحصيلاني مواجه است كه نسبت عرضه و تقاضاي نيروي عالي كشور را برهم زده است و با رشد خطي، كمي و كوركورانه و بي هدف افزايش فارغ التحصيلان خواه ناخواه به سمت استخدام هايي مي رويم كه دانش، علم و مهارت بالاتري در آنها وجود داشته باشد؛ كه در زمينه ملاك و معيار تخصيص منابع نيز بر همين اساس به مقوله مهم "اثربخشي" پژوهش خواهيم بود كه به زودي نيز به آن خواهيم رسيد.

وي در ادامه با بررسي مطالعات در حوزه كشورهايي چون آمريكا پرداخته و بيان كرد:
بعضي از انديشمندان غربي آمريكا را رو به زوال مي بينند چرا كه با وجود همه پيشرفت هاي علمي، علم را مجرد در نظر گرفته و معرفت را از آن حذف كرده است؛ اين پيشرفت هاي علمي حاصل چند نگاه است كه در نگاه اول آن اين است كه علم و فناوري بالقوه قدرتمندي آمريكا را در سطح جهاني تضمين مي كند و اين سياست را از سال ۱۹۴۵ تاكنون به طور جد دنبال كرده به نحوي كه ۴۰ درصد افرادي كه قصد كار كردن در كشور خودشان را ندارند به اين كشور مراجعت مي كنند.

دكتر ضرغام در ادامه افزود:
نگاه دوم حاصل برنامه ريزي، مديريت و اجراي سياستي كلان است كه براي عرضه علمي بايد تقاضا ايجاد كرد و با اين رويكرد افزايش عرضه را بالا برد. نگاه سوم نيز كه مهمترين نگاه و جمع بندي آن است اعتماد و حمايت مردم از نتيجه كار علمي است و اين حاصل نمي شود مگر با ملموس شدن و عملياتي شدن اين علم.

ضرغام با تاييد و تاكيد به توسعه شركت هاي دانش بنيان گفت:
هرچقدر اين شركت ها را توسعه دهيم نيازمان به دانشگاهها بيشتر خواهد شد و به مراتب كيفيت كارما و راندمانمان نيز بالاتر خواهد رفت.

وي لازمه اين پيشرفت را تربيت مديران مناسب عنوان كرد و تصريح كرد:
بايد مديري تربيت كرد كه اشراف به سرمايه هاي داخلي، سرمايه هاي اجتماعي(انتخاب خوب نيروها، ايجاد انگيزه و اميد و اعتماد، ايجاد محيطي شاداب)، سرمايه انساني و سرمايه فكري داشته باشد و اگر اين دانشگاه بخواهد در اين مسير گام بردارد نياز به ايجاد پرونده مديريتي و مكتوب سازي نقاط قوت و ضعف مديران خود و آن هم نه با رويكرد حراستي دارد.

رييس صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران وزارت علوم گفت:
بايد به اين فكر بود كه با هزينه اندك، منابع درآمدي خود را افزايش دهيم و همه ظرفيت ها را ببينم. آمريكا تنها بر روي نخبگان خود حساب باز نكرد بلكه در نگرش خود استفاده از كل نخبگان دنيا را ظرفيت پنداشت. افكار عمومي خود ظرفيتي است كه توانسته كشوري را از دست استعمار انگليس برهاند.

وي بيان كرد:
در بنياد علمي تنها دنبال كسب علم نيستيم بلكه مساله ديگر ديپلماسي علمي است و مي توان با اين همكاري ها هم علم به سياست خدمت كند، هم سياست به علم و هم فرهيختگان و پژوهشگران با هم ارتباط بگيرند. در كنار اين جريان نگرش جوامع بين المللي در خيلي از موارد نيز بهبود پيدا مي كند.

دكتر ضرغام در پايان به پاسخ دادن اعضاي هيات علمي دانشگاه قم پرداخته و بيان كرد:
با انعقاد اين تفاهم نامه با دانشگاه مي توان اميد داشت كه شدت پژوهش ها و رتبه علمي اين دانشگاه ارتقا يابد، اين دانشگاه از ظرفيت هاي كلان داخلي و خارجي بهره برده و در صورتي كه موارد خاصي مدنظر اعضا باشد به آن افزوده شود تا گامي در راستاي امور پژوهشي برداريم.