شنبه 9 ارديبهشت 1396   06:23:06

در ديدار دست اندركاران همايش بحران درياچه نمك و پديده گردو غبار با امام جمعه قم عنوان شد:

فاجعه درياچه نمك بسيار شديدتر از درياچه اروميه است

دست اندركاران همايش بحران درياچه نمك و پديده گردو غبار با آيت الله حسيني بوشهري امام جمعه قم ديدار كردند.

به گزارش روابط عمومي دانشگاه قم، مديركل مديريت بحران استان قم
به پديده ريزدگرد و گرد وغبار اشاره و اظهاركرد: اين  پديده امروز غرب كشور را درگير خودكرده است و از طرف ديگر هم در مركز كشور و در استان قم هم به نحوي جدي بروز كرده است.

مديركل مديريت بحران استان قم به منشأهاي مختلف پديده ريزگرد و غبار هم اشاره كرد و افزود: در شهرهاي غربي كشور از جمله خوزستان كه با اين مسئله دست به گريبان هستند ريزگرد منشأ خارجي دارد اما در استان قم و مركز كشور بحران گرد و غبار و ريزگرد ناشي از خشك شدن درياچه نمك است.

۲۵ درصد جمعيت كشور درگير بحران درياچه نمك مي‌شوند
اروجي، ريزگرد و غبار ناشي از درياچه نمك را منحصر به استان قم ندانست و تصريح كرد: در حال حاضر استان‌هاي سمنان، قم، اصفهان، مركزي و البرز و با بي‌توجهي به اين بحران و نبود اقدام عملي اين بحران مي‌تواند استان‌هاي بيشتر و پايتخت را تحت تأثير قرار دهد و با توجه به موقعيت مركزي درياچه نمك ۲۵ درصد جمعيت كشور را متأثر از خود قرار مي‌دهد.

وي از برگزاري همايش «بحران درياچه نمك و پديده گردوغبار در حوزه مركزي  ايران» در روزهاي ۶ و ۷ ارديبهشت‌ماه خبر داد و افزود: اين همايش مي‌تواند صداي اين بحران را به گوش مسئولان برساند، امروز زنگ خطر درياچه نمك به صدا درآمده است و نيازمند توجه است.

مديركل مديريت بحران استان قم با بررسي ابعاد اين بحران ادامه داد: از سال ۱۳۶۱ جرقه‌هاي اين پديده در استان قم زده شده و از همان زمان ميزان آلودگي ناشي از گردوغبار در قم افزايش يافته است و امروز اين بحران تا جايي پيش رفته است كه بعد از بارانگي‌هاي شديد تا چند روز بعد از آن هم در اطراف درياچه نمك گرد و غبار وجود دارد.

فاجعه درياچه نمك بسيار شديدتر از درياچه اروميه است
سيد رحمان دانيالي مديركل حفاظت محيط زيست استان قم با اشاره به اينكه درياچه نمك بين سه استان قم، سمنان و اصفهان واقع شده است، اظهار كرد: حوزه  آبخيز كل درياچه نمك در ۸ استان يعني، قم، البرز، همدان، سمنان، اصفهان، تهران و مركزي  واقع شده است كه اثرگذاري همه استان هاي همجوار دامنگير استان قم است.

مدير كل حفاظت محيط زيست استان قم افزود: در سال هاي مختلف بيش از ۶۰ سد در آب هاي ورودي درياچه نمك احداث شده است كه اين مسئله در كنار بهره برداري بي رويه و تغيير اقليم و گرمايش جهاني بر محيط زيست استان اثر گذاشته است.

وي با اشاره به اينكه يك چهارم جمعيت كشور دراين حوزه آبخيز قرار دارند، تصريح كرد: اين مسئله نياز به پيگيري اين بحران را چندين برابر مي‌كند، علاوه بر اينكه زنگ خطرهاي قم از ساليان قبل زده شده بود از جمله اينكه دشت مسيله از سال ۱۳۴۵ ممنوعه بوده است اما با توجه به بهره برداري بي رويه و بد عمل كردن بالادستي ها بهره برداري از اين دشت ادامه پيدا كرد.

دانيالي از افزايش تعداد روزهاي گرد و غبار در استان قم خبر داد و افزود: اين آمار از ۲ روز در سال ۶۵ به ۱۰۵ روز در سال ۹۵ رسيده است يعني ۵۵ برابر شده است.

مديركل حفاظت محيط زيست استان قم با اشاره به اينكه اقدامات در اين عرصه اصلا كافي نبوده است، تصريح كرد: تخصيص حقابه درياچه نمك از جمله اين اقدامات بوده است، بنا به دلايلي جلوي حقابه درياچه نمك گرفته شده بود كه فعلا ۱۵۴ ميليون متر مكعب از اين حقابه توسط وزير نيرو كتبا تعهد شده است كه انجام خوداين حقابه كار بزرگي است.

وي با اشاره به اينكه ۱۰ درصد منابع آبي كشور بايد در حوزه تخصيص حقابه‌هاي زيست محيطي صرف شود، بيان كرد: فاجعه درياچه نمك نسبت به درياچه اروميه بسيار شديدتر است و كسري حوزه آبخيز درياچه نمك به واسطه دست درازي‌هاي صورت گرفته بسيار شديدتر است.

دانيالي تحقق حقابه زيست محيطي را راهكار احياي درياچه نمك برشمرد و افزود: در صورت تحقق حقابه كشاورزي و محيط زيست استان احياي خواهد شد و علاوه بر اين نياز به اعتبارات ويژه در اين حوزه وجود دارد.

بحران درياچه نمك در آينده نزديك دامن‌گير بخش مركزي كشور مي‌شود
محمدرضا طلايي رئيس سازمان جهاد كشاورزي قم با اشاره به برگزاري همايش آب و الگوي كشت اظهار داشت: دستاورد اين همايش طرحي بود كه در هيئت دولت به عنوان الگوي كشت كشور انتخاب و به صورت آزمايشي در قم پياده سازي شد.

رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان قم افزود: همايش‌ها در استان برد ملي دارد و مورد توجه قرار مي‌گيرد اما اتفاقي كه بنا است در همايش درياچه نمك مطرح شود يك مسئله مهم است، اينكه اين اتفاق در آينده دامنگير همه استان‌هاي مركز كشور خواهد شد.

وي با ابراز تاسف از اينكه در گذشته بيش از 500 ميليون مترمكعب آب وارد استان مي‌شده كه اين رقم امروز به صفر رسيده است تصريح كرد: از سال 1368 كه حق‌آبه استان مسدود و در سال 1372 قطع شد ريزگردها به استان اضافه شد، خاكي كه رطوبت داشته باشد ديگر گرد و غباري ندارد.

طلايي ادامه داد: اگرچه راهكارهاي مختلفي براي حل معضل درياچه نمك پيشنهاد مي‌شود اما بهترين كار بوته كاري است، با توجه به اينكه 400 هزار هكتار از اراضي استان مستعد بيابان شدن و 105 هزار هكتار آن منشا گرد و غبار است از همين رو راهكار مطرح شده بهترين گزينه است.

رئيس سازمان جهاد كشاورزي با اشاره به اينكه در مناطقي مثل حسين آباد ميش مست مشكل شن‌هاي روان وجود دارد خاطرنشان كرد: نگراني اساسي اين است كه اگر محدوده درياچه نمك كوچك شود اراضي اطراف آن غيرقابل كشت مي‌شود و ديگر نمي‌توان با بوته كاري مانع بروز گرد وغبار شد.

وي با اشاره به اينكه برداشت غيرمجاز از چاه‌ها مشكل ديگري است كه شوري آب را به همراه داشته است عنوان كرد: تاكنون 9 هزار هكتار جنگل‌هاي بياباني و 4 هزار هكتار بوته كاري در دشت مسيله و محدوده مستعد گرد وغبار استان صورت گرفته است.